riasztórendszerek telepítése, Kibertámadások ellen
Kibertámadások ellen itt a megoldás!
2017-10-30
videó megfigyelő rendszer
Poggyászt kezel a videó megfigyelő rendszer
2018-01-24

Súlymérés egyszerűen Hikvision kamerákkal

Vagyonvill, hikvision, riasztóberendezés
Új fejlesztés segíti az állattenyésztők dolgát, amivel hihetetlenül egyszerűen meg lehet mérni az állatok súlyát. A korábbi évszázados módszert, ami az állatok mérlegelését jelentette, most egycsapásra leváltani látszik a digitális optika. Korábban legendák szóltak a vadnyugati marhatenyésztőről, aki ránézésre megmondta az állatok súlyát, most pedig valóban megvalósulni látszik a forradalmi módszer.

De vajon mi motiválja ezt a fejlesztést?

A sertéstenyésztés rendkívül népszerű iparág, a sertés húsát széles körben fogyasztják szerte a világon. A tenyésztés során elengedhetetlen, hogy minden egyed elérje a kívánt súlyt. Egy sertés átlagosan 125kg, de az egyes egyedek pontos súlyának nyomon követése igen bonyolult feladat.

Ha egy sertés kisebb, mint óltársai, valószínűsíthető, hogy etetésnél társai félre lökik, így nem jut elegendő élelemhez. Ilyenkor a tenyésztők áthelyezik az állatot egy különálló ólba, ahol elegendő táplálékhoz jutva felzárkózhat nagyobb testvéreihez.

Gondok a hagyományos mérlegeléssel

A legegyszerűbb méréshez egy mérőszalag, sok kéz és persze rengeteg idő szükséges. Ez az eljárás speciális mérlegekkel helyettesíthető, de időt ezzel a módszerrel sem lehet spórolni, hiszen minden sertést egyesével a mérlegre kell terelni. A másik probléma ezzel a rendszerrel, hogy a pontosság megkérdőjelezhető, mivel nem mindig egyértelmű hány sertés áll a mérlegen. Ráadásul a sertéstenyésztőknek a sertéseket egyesével a mérlegre kell tenniük, ami nem csak nagyon kemény és időigényes munka, hanem egyben stressz helyzet is az állatoknak. Stressz hatására az állatok étvágytalanná válnak, ami jelentősen befolyásolja növekedési ütemüket.

A digitális optika segít a mérésben

Mindezek megváltoztatása érdekében a Hikvision egy dán állattenyésztő céggel karöltve kidolgozott egy ízig-vérig 21. századi súlymérési megoldást mini-dóm kamerák és egy egyedi VMS (video management system) rendszer segítségével.

Az ólakat, mérettől függően négy-nyolc darab mini-dóm kamerával szerelték fel, hogy a tenyésztők nyomon követhessék a sertések növekedési folyamatát. Olyan megoldást kerestek, amelyet bármelyik sertéstelep használhat bárhol a világon, vagyis egy olyan rendszert szerettek volna létrehozni ami könnyen kezelhető, okos és megfizethető. Az a tény, hogy a viszonylag kis felbontás – 2MP – mellett is jól értékelhető képeket kaptak, igazolta a megfelelő választást.

Az egyedi VMS segítségével a sertések súlya kiszámítható és ezáltal nyomon követhető. A rendszer különböző figyelmeztetésekre képes, például jelez, amikor egy sertés nem a kívánt ütemben növekszik.

A projekt sikeressége olyan jövő felé mutat, ahol a hagyományos gazdálkodás a digitalizációval karöltve intelligens gazdálkodássá válik, amelyben a videó megfigyelő rendszerek nem kizárólag bűnmegelőzési célt látnak el, hanem a termelők számára is hasznos eszközökké válhatnak. Ki hitte volna, hogy egy olyan technológia, amelyet a betolakodók elrettentésére terveztek képes lesz egyszer a sertések súlyának és növekedésének nyomon követésére is!

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.