Vagyonvill, elektromos tűz
Az elektromos tűz megelőzése!
2017-02-03
kémjátékok
Kémjátékok a otthonainkban?
2017-07-01

Okos városok Magyarországon?

okos város

Okosodnak a hazai városok!

A fejlett világban szemléletváltás történt a városfejlesztés terén. Szinte az összes kormányzat napirendre vette a Smart City projektek elindítását, városaik átalakítását úgy, hogy azok képesek legyenek hatékonyan integrálni és alkalmazni a legújabb technológiákat, miközben megfelelnek a kor elvárásainak is. Magyarországon ezidáig nem dolgozott ki egyetlen smart city koncepciót sem, most ezen változtatna a kormány.

De mi is az az okos város?

Egy okos város hatékony szolgáltatásokat, modern digitális, illetve fizikai infrastruktúrát, valamint számos kifejlesztett intelligens, önfenntartó rendszert üzemeltet és hoz létre. Az ilyen városokat proaktív technológiai megújulás jellemzi, aktív, önfenntartó lakossági rendszereket működtetnek, és bevonják az embereket a város, a várost pedig az emberek életébe. A kihívás tehát adott a magyar városoknak: felmérni erőforrásaikat, és kidolgozni egy következetes, koncepciózus okos város tervet.

Hogy állnak most a hazai települések?

Magyarországon több városban is találhatunk olyan kezdeményezéseket, amiket az okos város fejlesztések közé sorolhatunk. Jelenleg több hazai megyei jogú város is dolgozik a koncepcióján, Szolnok, Miskolc és Kaposvár idén beléptek a Nyitott és Agilis Okos Városok nevű nemzetközi kezdeményezésbe, azonban tudatosan végigvitt koncepciót még egy település esetében sem láthattunk.

Budapest is okos város lesz?

Fővárosi szinten is történt előrelépés: Budapest közgyűlése elfogadta a 2030-as okos város jövőképet, amiben több üdvözlendő, progresszív gondolat is megfogalmazódott, az elképzelések megvalósulására azonban még várat magára.

Számos nyitott kérdés van a hazai városok okosodása körül, amik egyenlőre válaszra várnak; ugyanakkor látjuk, hogy elindult valami, ami valóban okos és következetes tervezéssel, az erőforrások hatékony beosztásával, a nemzetközi aggályok figyelembevételével eredményre vezethet.

Forrás: k.blog

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.