riasztó
Veszély leselkedik az otthonainkra?
2017-10-04
Vagyonvill, hikvision, riasztóberendezés
Súlymérés egyszerűen Hikvision kamerákkal
2017-12-08

Kibertámadások ellen itt a megoldás!

riasztórendszerek telepítése, Kibertámadások ellen

Kibertámadások ellen - biztonsági frissítés a videórögzítőkhöz

Az internet nagyon jó dolog, számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, mindennapi életünk elválaszthatatlan része lett, használjuk a munkánkhoz és szórakozásra is. Azonban az internetnek nem csak előnyei léteznek, nem szabad elfeledkeznünk a hátrányairól sem, melyek közül a legriasztóbb a külső kibertámadások által okozott kár.
Az USA keleti partján DDoS (túlterheléses) kibertámadás bénította meg a fél internetet. Leállt a Twitter, a Tumblr, a Spotify, az eBay, a Reddit és az Amazon. Nem ment egy ideig a Netflix és az HBO, valamint elérhetetlenné vált a CNN, a The New York Times és a The Financial Times weboldala. Jogosan merül fel most a kérdés bennünk Magyarokban, hogy ehhez nekünk ugyan mi közünk van?

A válasz a támadáshoz használt eszközökben rejlik, ugyanis a mindennapi életünk során használatos okos eszközöket állították hadrendbe a támadók. Gondoljunk csak bele, minden okos eszköznek (telefon, tévé, hűtő, stb.) van egy közös kapcsolódási pontja, az internet. Ez alól nem kivétel a riasztó- vagy megfigyelőrendszerünk sem, ami akár mobiltelefonról is elérhető. Az októberi támadásban millió szám vettek részt kamerák és rögzítők is úgy, hogy az embereknek fogalmuk sem volt arról, hogy biztonságtechnikai eszközeik egy (kiber) terrortámadás résztvevői.

Feltörték a rögzítőmet, de pontosan mit is jelent ez? Először is azt jelenti, hogy a biztonságunk érdekében telepített eszközöket a terroristák kényük-kedvük szerint használhatják, természetesen a beleegyezésünk nélkül. Másodszor azt, hogy szembe találhatjuk magunkat hirtelen felbukkanó hibákkal az addig jól működő rendszerben, netán előfordulhat adatvesztés, hálózat túlterhelés, és legrosszabb esetben az internetelérés teljes lebénulása. Lefordítva, javíthatatlan károk és/vagy költséges szerviz, mivel a támadások okozta hibákat gyakran maguk a gyártók, a szerviz vagy a telepítők is csak hosszú idő elteltével ismerik fel, és képesek kijavítani.

Hogyan csökkenthető a kockázat?

A legjobb az lenne, ha a rendszerek nem lennének elérhetőek az internet felől, hiszen ki akarna feltörni egy olyan belső rendszert, ami nem kapcsolható össze más eszközökkel az internet segítségével. A legtöbben azonban éppen az internetes hozzáférés miatt döntenek a megfigyelőrendszer mellett, így náluk a védelem a jelszavak erősségében és a beállításokban rejlik. Számukra alapvető fontosságú, hogy NE a gyártók nyilvánosan közé tett beállításai és jelszavai legyenek beállítva és NE használjanak olyan gyakori és ismert jelszavakat, mint az admin, password, és az 123456, illetve kerüljék a születési dátumok használatát is. Sajnos a mai napig számos, az internet felől elérhető videorögzítő és kamera a gyári felhasználónévvel és jelszóval van „védve”, ezek korrigálása alapvető fontosságú lenne biztonsági szempontokból.

Milyen készülékeket érint?

Az összes gyártó videó rögzítője támadható, mivel a hackerek egy biztonsági rést kihasználva törték fel a rendszereket. Hogyan lehet védekezni ellene? A videórögzítőkre történő legújabb frissítés letöltésével elejét vehetjük, hogy a rosszakarók átvegyék az uralmat eszközeink felett, továbbá megelőzhetőek vele a támadásokból származó meghibásodások is.

Hogyan kell a frissítést elvégezni?

A frissítéshez kérjen telepítői segítséget. Frissítés után a rögzítő vissza áll a gyári alapbeállításra, ezért a beállításokat újra el kell végezni!
A frissítés az egyetlen módja annak, hogy a videórögzítőket a kiberterroristák ne tudják „elfoglalni” és támadásaikhoz felhasználni, ezért ez a lépés feltétlen szükséges ahhoz, hogy eszközei ne lehessenek a kiberterroristák játékszerei!

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.