6 hiba, ami végzetes lehet a biztonságra és a videómegfigyelő rendszerekre
2019-04-25
Betörő van az otthonomban! Mitévő legyek?
2019-08-16

Kártya vagy biometria? – Modern beléptető rendszerek

A beléptető rendszer fontos eleme a védelmi rendszereknek, hiszen segítségével szabályozható a bejutás, a mozgás, és a tartózkodási idő is. Riasztó rendszerrel és biztonsági kamerákkal kiegészítve komplett, minden szintre kiterjedő biztonsági rendszer hozható létre, azonban a beléptető önmagában nem helyettesíti a riasztó vagy kamerás megfigyelőrendszert.

Hol lehet szükség beléptető rendszer kialakítására?

Beléptető rendszer kialakítására bárhol szükség lehet, legtöbbször mégis irodaházakban, iparterületeken, telephelyeken, uszodákban, parkolókban és rendezvény központokban találkozunk velük. Léteznek azonban egyszerűbb kialakítású rendszerek, melyekkel magáningatlanoknál és kisebb kereskedelmi egységekben is kialakítható a megfelelő védelem.

Kártya vagy biometria?

Egyenlőre a legelterjedtebb megoldás a kártyás beléptetés. Itt a felhasználók mágneskártyát kapnak, amely a kártya leolvasóhoz érintve azonosít és rögzíti az adatokat. A rendszer előnye, hogy egyszerűen és megbízhatóan működik, viszont a kártyákat könnyű otthon felejteni, elhagyni, vagy netán egy kolléga helyett „jófejségből” kicsekkolni.

A biometrikus azonosítással történő beléptetés egy következő lépcsőfok. Arcfelismerés, retina vagy véna szkenner, ujjlenyomat leolvasás, hang azonostíás, viselkedés analízis, a választás a megrendelő kezében van. A Mission Impossible filmek kiléptek a mozi vászonról, így ne lepődjünk meg ha azonosítás címén csupán arra kérnek minket, hogy tegyünk egy rövid sétát és mondjunk valamit. Biometrikus azonosításnál kizárható a kártya keveredés esélye, viszont a rendszer kiépítése költségesebb mulatság.

Okos funkciókkal a nagyobb biztonságért

Minél magasabb kategóriát képvisel egy beléptető rendszer, annál több kényelmi funkcióval rendelkezik. Kifejezetten hasznos lehet például összekötni a tűzjelző rendszerrel, így az ajtók nyitása egy vészhelyzet esetén biztosított. Az egyedileg programozható kártyákkal kontrollálhatjuk, hogy az adott kártya tulajdonosának hova és milyen időszakokban biztosítunk belépést, de az ajtók nyithatósága ettől függetlenül, külön is beállítható. A lekérhető listák száma gyakorlatilag végtelen, mely nagyban megkönnyíti a munkaügyisek dolgát is. Végül pedig mindenki megnyugtatása végett, a rendszerek GDPR kompatibilisek, azaz a régi mozgás adatok törlődnek, ha erről ellenkezően nem rendelkezünk.

Nincs általános szabály arra, hogy a beléptető rendszerek hogyan épüljenek ki, hiszen a körülmények és az egyedi igények határozzák meg a szükséges eszközöket. Egy jól megtervezett rendszer azonban olyan, mint egy szuper erővel rendelkező portás, aki megkönnyíti a pénzügy és a munkaügy mindennapjait, nincs szüksége pihenésre, figyelme sosem lankad és azonnal, naprakész információkkal szolgál.

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.
    Többet szeretne megtudni a beléptető rendszerkről?

    Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére. Kérje ki tanácsainkat, hívja munkatársunkat ezen a telefonszámon!
    (+36) 46 / 414 - 050