Biztonságos társasházak – OTP Business Társasházi Pályázat 2018
2018-05-07
7 tűzvédelmi tipp, ami életet menthet!
2018-08-30

Hogyan talált meg egy arcfelismerő rendszer több ezer eltűnt gyermeket?

Az NDTV indiai hírportál közlése szerint 3000 eltűnt gyermeket találtak meg Új-Delhiben, 4 nappal azután, hogy a városi rendőrség kísérleti jelleggel üzembe helyezett egy arcfelismerő rendszert (FRS-facial recognition system). A tejes dobozokon lévő fotók sem hoztak rossz eredményt, de ez a megoldás kismiska az arcfelismeréses azonosításhoz képest.

Gigászi probléma a világ második legnépesebb országban

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában óriási kihívást jelent az eltűnt gyermekek felkutatása. 2012 és 2017 között több, mint 240 000 eltűnt gyermeket regisztráltak, bár az igazi szám ennél valószínűleg jóval magasabb. Egyes szervezetek becslése szerint a valóságban ez a szám megközelíti az évi 500 000-et.

Vajon az online adatbázis megoldja a problémát?

A probléma orvoslására létrehoztak egy országos online adatbázist TrackChild néven. Az adatbázis tartalmazza az eltűnt gyermekek fényképeit, elősegítve ezzel a kommunikációt a rendőrség és a lakosság között. Bármennyire is hasznosnak bizonyul ez az adatbázis, a fényképek folyamatos feltöltése és a további háttérmunkálatok, melyek nélkül a rendszer nem működhet, meghaladj a szervezetben dolgozók kapacitását. Az eltűnt gyermekek fotóinak egyenkénti átnézése gyakorlatilag lehetetlen, így a BBA (Bachpan Bachao Andolan) gyermekjóléti szervezet kifejlesztett egy szoftvert a TrackChild adatbázisába feltöltött fotók összehasonlító folyamatának automatizálására.

Egy szoftver ami szuperszonikus sebességgel keríti elő az eltűnt gyermekeket

Arcfelismerésnél az algoritmusok az arc jellegzetességeire, például a szemek, orr stb. pozíciójára, méretére, formájára fókuszálnak, azok alapján keresnek kapcsolódó mintákat, vagy arckép-galériák adatait igyekeznek tömöríteni, csak a hasznosítható információkat megtartva. Alapvetően kétfajta elemzést különböztetünk meg: a geometrikus elemezés az arc felületén található egyediségek feltérképezésével képes személyeket azonosítani, míg a statisztikán alapuló fotometrikus elemzés a képet számszerűsített értékekre osztja, majd az értékeket sablonokkal hasonlítja össze.

Miután a bürokrácia buktatóit kiiktatva, az újdelhii Legfelsőbb Bíróság engedélyezte a szoftver használatát, a rendszer azonnal azonosított 2930 gyermeket a TrackChild adatbázisában lévő 45 000 gyermek közül. Az ilyen jellegű technológia alkalmazása természetesen felvet bizonyos magánéleti kérdéseket, azonban az Indiai Gyermekjogok Védelméért Felelős Nemzeti Bizottság (NCPCR) támogatja a technológia jelen körülmények között történő felhasználását.

„Nincs annál felemelőbb érzés, mint egy eltűnt gyermeket újraegyenesíti szertő családjával. Amennyiben létezik egy szoftver, ami ebben segít nekünk, akkor miért is ne használnánk ki a technika kínálta lehetőségeket" - mondta az NCPCR szóvivője.

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.
    Ön is szívesen kiaknázná az arcfelismerő szoftverrel ellátott biztonságtechnikai rendszerek előnyeit?

    Cégünk ilyen megfigyelő rendszerek tervezését és telepítését végzi. Kérje ki tanácsainkat, hívja munkatársunkat ezen a telefonszámon!
    (+36) 46 / 414 - 050