7 tűzvédelmi tipp, ami életet menthet!
2018-08-30
Az algoritmusok titokzatos világa: a videó analitika előnyei
2019-02-20

Veszélyben a biztonsági kamerák? Így előzhető meg egy hekker támadás!

Gondolná, hogy a biztonságunk szolgálatába állított eszközök is ki vannak téve rosszindulatú támadásoknak? Mivel egyre több eszközt csatlakoztunk otthonunkban is az internetre, így az esélyei is nőnek annak, hogy feltörik ezeket a rendszereket. Sajnos nem képeznek kivételt ez alól a hálózatra csatlakoztatott térfigyelő kamerák sem.

Három egyszerű tipp, amivel megelőzhető egy hekker támadás

Ne féljen, nem kell profi informatikusnak lennie, hogy megvédje kamerái biztonságát. Olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amit bárki könnyedén elvégezhet, hiszen semmilyen szaktudást nem igényelnek, azonban többszintes biztonsági rendszert képeznek. Így csökkenthető minimálisra egy lehetséges támadás esélye:

Tipp 1: Erős jelszavak

Egy hekker, amikor nehézségekbe ütközik egy rendszer feltörésénél, hamar továbbáll könnyebb célpontot keresve. Jelszó választásnál ezért ügyelni kell arra, hogy a jelszó ne legyen kapcsolatba hozható a felhasználójával, név, születési dátum, vagy bármilyen, az interneten könnyedén hozzáférhető adat felhasználása kerülendő. Jó megoldás lehet például jelszó generátor használata, illetve a jelszavak bizonyos időközönként történő megváltoztatása is. Már a második világháborúban is kihasználták a német tisztek felelőtlen jelszókezelését, legyen óvatos, a jóhiszeműség az egyik legjobban kihasználható emberi tulajdonság.

Tipp 2: Gyárilag beállított jelszavak megváltoztatása

A gyárilag beállított jelszavak könnyen hozzáférhetőek egy hekker számára, ezért azok megváltoztatása kritikus fontosságú. A legtöbb gyártó ugyanazokat a kódokat használja az alapbeállításoknál, és ezzel bizony a hekkerek tisztában vannak. Ennek ellenére megdöbbentően kevesen változtatják meg ezeket az egyszerű kódokat. Legyen előrelátó, a fenyegetés minimumra csökkentése pont egy ilyen apróságon múlhat!

Tipp 3: Rendszeresen firmware frissítés

A firmware feladata jellemzően az olyan, igen alacsony szintű műveletek elvégzése, melyek nélkül az eszköz teljesen működésképtelen lenne. Mindig telepítse fel a legújabb frissítéseket minden programhoz, hiszen ezzel a lépéssel megelőzhető, hogy áldozatul essünk a jól ismert hibáknak.

Na jó, de honnan tudhatom, hogy meghekkeltek?

Nos, valójában elég nehéz megállapítani mikor éri Önt hacker támadás, azonban vannak bizonyos rá utaló jelek. Ezek a támadások a gyakorlatlan szem számára szinte láthatatlanok, arról nem is beszélve, hogy a legtöbbször azt sem tudjuk hol kezdjük ellenőrizni a rendszerüket. Egyértelmű jele a támadásnak a kamerák lassú, illetve a normálistól eltérő működése. Egy ilyen támadás bizony eléggé leterheli a kamerák memóriáját, ezért azok részlegesen vagy akár teljesen használhatatlanná válhatnak. Azt azért szeretnénk hangsúlyozni, hogy az átlagon aluli működés nem feltétlenül jelent hekker támadást, azonban érdemes utána járni és kideríteni mi okozza a kamerák elégtelen teljesítményét.

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.
    Többet szeretne megtudni a hekkerek elleni védelemről?

    Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére. Kérje ki tanácsainkat, hívja munkatársunkat ezen a telefonszámon!
    (+36) 46 / 414 - 050