Biztonságos Karácsony – Hogyan kerüljük el a karácsonyi tűzeseteket?
2019-12-05
Tippek utazáshoz – Így védd meg a személyes adataidat!
2020-08-19

Mi várható 2020-ban? – 7 meghatározó biztonságtecnikai trend

A biztonságtechnikai iparág jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedben, és ez a tendencia 2020-ban is folytatódik. Az új technológiák - mint például a többdimenziós érzékelés, az UHD, a gyenge fényviszonyok közötti képalkotás, a mesterséges intelligencia és a felhőtechnika - új ajtókat nyitnak meg az iparág előtt. .

Most nézzük át azokat a trendeket, amik 2020-ban, és az azt következő években hatással lesznek a biztonságtechnikai iparágra.

1: Többdimenziós érzékelés

Jelenleg a biztonsági kamerák a látást szimulálják rögzített kép formájában, de mi lenne, ha másfajta „érzékelésre”, például hallásra, szaglásra vagy akár a látótávolságon kívüli észlelésre is képesek lennének? Gondolunk itt például a radarokkal rendelkező kamerákra, amik manapság egyre népszerűbbek. A radar és képalkotó technológia integrációjával a megfigyelés kiterjeszthető a látótávolságon túlra, akár 100 méteres távolságig. Vagy például az autós kürtérzékelővel ellátott kamerára, mely a beépített szonár segítségével képes pontosan bemérni a hangot kibocsátó járművet, jelentősen elősegítve ezzel a zajszennyezés csökkentését. Egy biztos, a többdimenziós érzékelés elterjedése erőteljesen átformálja a biztonságtechnikai rendszereket, és ezáltal a biztonság fogalmát is.

2: Multi intelligens kamerák

A mesterséges intelligencia alkalmazása már évekkel ezelőtt megjelent a biztonságtechnikában, ám a legtöbb AI-alapú biztonsági kamera egyszerre csak egy intelligens funkciót képes futtatni. A biztonsági kamerák teljesítményének megnövelésével a jövő kamerái egyszerre több feladat elvégzésére képesek. Példaként vegyünk egy útkereszteződést. Sok városban 10, vagy akár több kamera figyeli az útkereszteződéseket, egy a forgalom észlelésére, egy a jogsértések azonosítására, egy a járműtípusok és rendszámok felismerésére, egy a gyalogosok védelmére stb. Azonban egy több intelligens funkcióval rendelkező kamerából 2, vagy 3 is elegendő lenne a terület szemmel tartásához. Arról nem is beszélve, hogy ezáltal jelentősen lecsökken a telepítési és a karbantartás költség is. Az egyedi igényekhez való alkalmazkodás itt gyakorlatilag alap követelménynek számít, hiszen minden egyes felhasználónak más és más funkciók fontosak. A gyártók ezért különös figyelmet fordítanak arra, hogy minden megrendelő a saját igényeinek megfelelően válogathassa össze a kívánt tudást és funkciókat.

3: Átfogó biztonsági rendszerek

Egy szimpla megfigyelő rendszer ma már nem felel meg a felhasználók igényeinek, hiszen sokan egyben új lehetőségeket is keresnek az üzleti hatékonyság növelésére. Ebből kifolyóan egyre többen részesítik előnyben az olyan, átfogó biztonsági rendszereket, amelyek kombinálják a CCTV megfigyelést, a riasztórendszereket, a beléptetést és a tűzvédelmet is. Az AI fejlődésével nagy mértékben automatizálódnak az elemző folyamatok, melyek rendkívül hatékony segítséget nyújtanak az azonnali intézkedés és a megelőzés terén. A jelenlegi rendszerek értesítést küldenek a biztonsági személyzet számára riasztás esetén, ezzel szemben egy intelligens rendszer a CCTV rendszert riasztja annak ellenőrzésére, hogy mi történt.

4: UHD, azaz ultra-nagyfelbontás

A HD-korszak uralmát hamarosan leváltja az ultra High Definition (UHD) korszak, hiszen a felhasználók többet és tisztábban akarnak látni, így az egyre nagyobb képfelbontás elérése kulcsfontosságú a biztonságtechnika fejlődésében. Az új technológiák lehetővé teszik az UHD képek zökkenőmentes továbbítását, a 4K és 8K felbontású kamerák széles körű bevezetése nagy lehetőségeket rejt magában. Arról nem is beszélve, hogy az optimalizált tömörítési technikákkal a rögzített felvételek tárolása kevesebb helyet vesz igénybe, mely jelentősen lecsökkenni a tárhely költségeket is.

5: Értékelhető képek bármikor, bármilyen körülmények között

A legtöbb esemény éjszaka vagy rossz látási viszonyok között történik. A hagyományos biztonsági kamerából származó felvételek azonban gyenge fényviszonyok között legtöbbször értékelhetetlenek, ezért a gyenge fényviszonyok mellett is tökéletes, színes képeket rögzítése iránti kereslet jelentősen megnövekedett. Egy másik fontos újítás a hőfelvétel készítése, mely technológiával éjszaka és rossz látási viszonyok között, például ködben, szmogban, esőben és hóban is értékelhető képet készülnek. A hőkamerák rendkívül hatékonyan bevethetőek számos területen, például a nagy kiterjedésű területvédelemben, a tűzérzékelésben és a hőmérsékletmérésben.

6: Felhő

Egyre több biztonságtechnikai eszköz kapcsolódik az internetre, így a „felhőbe költözés” központi szerepet játszik - különösen a videó megfigyelésben. A felhőalapú szolgáltatások hatalmas előnyöket hozhatnak a (költség)hatékonyság, a rugalmasság és a biztonság szempontjából. A felhasználók bárhonnan hozzáférhetnek kameráikhoz és az egyéb internetre csatlakoztatott eszközeikhez, melyek felvételeit és állapotát ellenőrizhetik. Mivel nincs szükség helyszíni szerverre ez a megoldás sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos megoldások, arról nem is beszélve, hogy a felhő lehetővé teszi a távoli elérést, így egy rendszer ellenőrzés, hiba elhárítás és karbantartás is elvégezhető távolról, így faragva kicsit tovább a költségeken.

7: Magasabb kiberbiztonsági igények

Manapság a biztonságtechnikai rendszerek egyedi elszigetelt rendszerekből, egyedi de nyitott rendszerekké alakultak át a hálózatra (IOT) való csatlakozás miatt. Ebből kifolyólag a felhasználók egyre jobban aggódnak adataik biztonsága és a magánéletük védelme miatt, ezért ennek megfelelően magasabb követelményeket támasztanak a kiberbiztonsággal kapcsolatban. A kockázatok minimalizálása érdekében több lépcsős biztonsági szintek kerülnek kialakításra, illetve a biztonságtechnikai eszközöket gyártó cégek is nagy hangsúlyt fektetnek a termékek teljes életciklusán át tartó biztonság használatára.
A 2020-as év egy új évtized kezdete a technológiai újítások és innovációk terén is. A felsorolt iparági irányzatok mellett más tendenciák, mint például az 5G, a nagy adat (big data), az intelligens vállalati műveletek és a szigorúbb adatvédelmi előírások, mint például az EU GDPR, szintén nagy hatással lehetnek az iparágra a 2020-as években.

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.
    Szeretné Ön is magasabb szintre emelni biztonságát?

    Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére. Kérje ki tanácsainkat, hívja munkatársunkat ezen a telefonszámon!
    (+36) 46 / 414 - 050