Veszélyben a biztonsági kamerák? Így előzhető meg egy hekker támadás!
2018-11-29
6 hiba, ami végzetes lehet a biztonságra és a videómegfigyelő rendszerekre
2019-04-25

Az algoritmusok titokzatos világa: a videó analitika előnyei

A videóanalízis egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és ennek jó oka van. A mai kamerákban lévő számítógépes algoritmusok hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy könnyedén kiértékeljük az általuk megfigyelt területek történéseit, ráadásul praktikusabbak és megbízhatóbbak, mint valaha.

Lássuk az öt legnépszerűbb analitikai funkciót, amivel a mai modern kamerák kivétel nélkül rendelkeznek

1: Arcfelismerés

Az arcfelismerés egyedülálló módon képes személyek valós idejű azonosítására. Az arc különféle jellemzőinek vizsgálata, a különböző adatbázisokban szereplő információkkal kiegészítve nagy mértékben megkönnyíti egy keresett személy beazonosítását. Ugyanakkor ezek a kamerák segítségünkre lehetnek, például a kiemelten fontos vásárlók azonosításában is, hiszen képesek felismerni, és jelezni az ilyen személyek észlelését az üzletbe való belépés pillanatában.

2: Hőtérkép

A hőtérkép a rögzített képeken történő mozgást méri és értékeli, melyek intenzitását különböző színek használatával ábrázolja. Az így kapott eredmények kőkemény tények, melyek felhasználásával a menedzsment tagjai megalapozottabb üzleti döntéseket hozhatnak. Egy üzletben hőtértkép segítségével ragyogóan megfigyelhető a vásárlók mozgása – például az, hogy amikor belépnek az üzletbe merre indulnak el a leggyakrabban. Jobbra, balra, netán egyenese előre haladnak tovább.

3: Ember számlálás

A személy számlálás szó szerint kiszámítja egy meghatározott területre belépő vagy kilépő személyek számát. Sport eseményeken, illetve szórakozó helyeken is egyre közkedveltebb megoldás, segítségével tervezhetőbbé válik a személyzet munkája, például a jegyárusításnál, illetve a ki- és beléptetésnél. Hasznos funkció: segítségével megállapítható, hogy egy adott területen egy bizonyos időszakban átlagosan hány ember tartózkodik.

4: Behatolás észlelés

Azonnali észlelés és riasztás, amikor valaki vagy valami megpróbál átjutni egy létező vagy virtuális kerítésen, legyen szó akár repterekről, akár nagy területű létesítményekről, melyeket képtelenség lenne hatalmas területe miatt kerítésekkel védeni. A technológia könnyen és gyorsan felismeri, hogy a behatoló személy vagy tárgy, és azonnal értesíti a biztonsági személyzetet, meggyorsítva ezzel az intézkedések megkezdését.

5: Mozgás érzékelés

A mozgásérzékelés lehetővé teszi a biztonsági személyzet számára, hogy egy előre kijelölt területen előforduló mozgásokat tanulmányozzon, figyeljen. Ez a technológia kifejezetten hasznos lehet múzeumok számára, hiszen a rendszer képes figyelmeztető jelzést generálni abban az esetben, amikor az emberek például túl közel kerülnek a kiállított tárgyakhoz, illetve ha elmozdítják azokat.

A fejlődés megállíthatatlanul folytatódik!

A múltban a videóanalízis valódi luxusnak számított többek között borsos ára miatt, mára azonban ez gyökeresen megváltozott. Az analitika „beköltözött” a kamerákba, melyek így okosabbá és erősebbé váltak. A fejlett technológia jelentősen lecsökkenti a kívánt tartalom felkutatási idejét, például egy adott incidensét, hiszen minden gyanús eseményről értesítéseket küld, lehetővé téve ezzel az azonnali intézkedés lehetőségét. A videóanalitika fejlődése tagadhatatlanul magasabb szintre emeli a biztonságot, hatékony eszköz a potenciális fenyegetések felderítésében. Összességében tehát elmondhatjuk, a videóanalitika a valós idejű észlelés révén megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a biztonsági szakemberek munkáját, akik ezáltal magasabb védelmi szintet képesek kialakítani.

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.
    Szeretné Ön is magasabb szintre emelni biztonságát?

    Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére. Kérje ki tanácsainkat, hívja munkatársunkat ezen a telefonszámon!
    (+36) 46 / 414 - 050