Ingyenes élő webkamerás közvetítés
2018-02-22
A legjobb biztonságtechnikai rendszer gazdiknak
2018-05-04

Seuso kincseire a legmodernebb technika vigyáz

Páratlan gyűjtemény érkezett Miskolcra. A Seuso-kincs kiállítás a Herman Ottó Múzeum központi épületében látható február 27. és március 18. között. A kincsek bemutatásához megfelelő körülményeket kellett teremteni és ez bizony komoly átépítéssel járt. A felbecsülhetetlen értékű tárgyak védelme fontos kérdés a múzeumok és galériák számára, hiszen a kiállított értékeket szeretnék teljes biztonságban tudni, miközben emberek milliói látogatják a kiállításokat.

A felbecsülhetetlen értékek védelmének művészete

Tóth Arnold, a Hermann Ottó Múzeum igazgatója elmondta, a csomagolás és a műtárgyak áthelyezése napokat vett igénybe, az átalakításra pedig azért volt szükség, mert a Seuso-kincsek fogadásához mindenképp egy világszínvonalú kiállítótermet szerettek volna kialakítani. Emellett pedig nagyon komoly biztonság- és műtárgyvédelmi előírásoknak is meg kellett felelni a kincsek védelme érdekében – hangsúlyozta.

Olyan kérdéseket kell alaposan körbejárni, mint az élőerős védelem állományának felmérése, a látogatók sűrűsége, a beléptetés és a belépés ellenőrzésének lehetőségei, a riasztásra adható válaszreakciók, illetve a válaszreakciók aktiválódási ideje, a kiállítások elrendezése, valamint a közlekedő útvonalak rendszere.

Egy hiba a múltból, amire érdemes odafigyelni

Az évszázad magyar műkincsrablását 1983-ban követték el. „Radarernyők pásztázzák éjszakánként a folyosókat, ultrahanggal, infravörös fénnyel működő berendezések jelzik az idegenek jelenlétét az épületekben… múzeumaink őrzésének személyi és tárgyi feltételei kimagaslóan jók” – írta a Magyar Rendőr 1983. szeptember 17- i száma. Ennek ellenére közel két hónappal később hét festményt loptak el a Szépművészeti Múzeumból. A betörők Raffaello, Giorgione, Tintoretto és Tiepolo képeivel távoztak a Szépművészeti Múzeumból. Az elkövetők a tatarozás miatt felépített állványzaton, az ablaküveget kivágva jutottak az épületbe, ahol a képeket egyszerűen leemelték a falról. A festmények akkori értéke 1,5 milliárd forint volt.

A videó megfigyelő rendszer, ami senkivel sem kivételezik

A műkincsek elhelyezése kulcsfontosságú kérdés, mint azt a fenti eset is jól ábrázolja, azonban ugyanennyire fontos a kiállított tárgyak érték alapján történő besorolása és elhelyezése. Ezekre alapozva kerülhet kialakításra az elektronikus biztonsági rendszer, melyet érdemes úgy kiépíteni, hogy az a behatolókat már az épület megközelítése közben rögzítse. A mai modern eszközök száma szinte végtelen ha biztonságról van szó, intelligens CCTV kamerák, passzív infra érzékelők, infrasorompók, lézeres rendszerek, melyek folyamatosan vizsgálják az épületet és a helyiségeket. A kamerák elrettentő pszichológiai ereje sokat nyom a latba a bűnöző felderítő bejárásakor, kiváltképp, ha a belépés pillanatában realizálja egy ott lévő monitoron, hogy külseje már rögzítve lett. Egy jól megkomponált biztonságtechnikai rendszer minden szögletet és értéket szemmel tart. A nap 24 órájában a hét 7 napján rögzíti az eseményeket.

Természetesen azt nem árulhatjuk el pontosan milyen biztonságtechnikai rendszer került kialakításra, annyit azonban elárulhatunk, hogy kart karba öltve rendületlenül azon dolgoztunk, hogy a Seuzo-kincsek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a Herman Ottó Múzeumban.

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.
    Ön is szívesen látna egy hasonlóan praktikus modern rendszert, ami biztonságban tartja értékeit?

    Cégünk ilyen megfigyelő rendszerek tervezését és telepítését végzi. Kérje ki tanácsainkat, hívja munkatársunkat ezen a telefonszámon!
    (+36) 46 / 414 - 050