Tippek utazáshoz – Így védd meg a személyes adataidat!
2020-08-19
minmoe-arcfelismero-hikvision
Érintés nélküli beléptetés – Hikvision arcfelismerő terminálok
2023-06-14

A néma gyilkos – Szén Monoxid (CO)

A szén-monoxid (CO) – nem keverendő össze a szén-dioxiddal (CO2) – egy láthatatlan, szagtalan és ízetlen gáz, amely emberre és állatra mérgező. Gyakran „néma gyilkosnak” is nevezik, mert egyik érzékszervünk sem tudja jelezni a jelenlétét; nem érezzük sem a szagát, sem az ízét, és nem is látjuk. A kezdeti tünetek, a fáradtság, a fejfájás az influenza tüneteihez hasonlók, emiatt nehezen diagnosztizálható. Ha egy lakásban halálos mennyiségű szén-monoxid van jelen, az a lakók eszméletvesztéséhez, majd halálához vezet. Csak Magyarországon évente közel ezer embert kezelnek kórházban CO-mérgezés miatt, és több haláleset is történik.

Hogyan képződik a szén-monoxid, és kire veszélyes?

A szén-monoxid a szénalapú tüzelőanyagok, így a gáz, a szén, az olaj és a fa tökéletlen elégése során keletkezik. Szén-monoxidot bármilyen, nem megfelelően működő berendezés vagy készülék kibocsáthat, amelynek a füstelvezetője el van tömődve, tehát minden hibásan működő főző- és fűtőkészülék, benzines aggregátor és járműmotor kockázatot jelent. Minden olyan személy, aki hibás készülékkel egy helyiségben vagy annak környezetében tartózkodik, kockázatnak van kitéve.

Hogyan kerülje el a kockázatokat?

Biztosítsa a fosszilis tüzelőanyagot égető berendezések rendszeres karbantartását, szervizelését, és telepítsen CO érzékelőt lakásába!

CO vészjelzők – Hová szereljem?

A telepítéskor vegye figyelembe, hogy a szén-monoxid fajsúlya ugyanakkora, mint a levegőé, ezért egyenletesen oszlik szét a szobában. Azonban, mivel a CO égési folyamat következtében képződik, a gáz valószínűleg melegebb lesz, mint a környező levegő, ezért a mennyezet felé fog szállni. Az olyan helyiségekben (pl. egyszobás garzonban, lakókocsiban vagy hajón), amelyek az alvóteret is magukba foglalva egyetlen lakótérből állnak, a vészjelzőt a tűzhelytől a lehető legtávolabb, de a fekvőhelyhez a lehető legközelebb kell elhelyezni!

Ismertető az érzékelőkről: Honeywell CO érzékelőkKérdéseivel keressen elérhetőségeinken, vagy a lenti űrlapon!

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.