chip
Chip az alkalmazottak bőre alá… – valóban?
2017-07-06
riasztó
Veszély leselkedik az otthonainkra?
2017-10-04

5 technológia, ami átformálja a videó megfigyelést

videó megfigyelés

5 technológiai irányzat, ami átformálja a videó megfigyelést

Napjainkban a videó megfigyelés masszív változáson megy keresztül, melynek eredményeképpen a végfelhasználók nagyobb biztonságot élvezhetnek, mint valaha. Ez a változás kiugró előnyökkel jár, ha megértjük és alkalmazzuk például a nagy adat (Big Data) vagy a dolgok internete (IOT – Internet Of Things) kínálta lehetőségeket. Ezt maguk a videó megfigyelő rendszereket gyártó cégek is felismerték, hiszen folyamatosan építik be saját termékeikbe ezeket az új technológiákat.

Ezen technológiák nagy része az iparágon kívülről érkezik, és számos, az iparágat érintő tendencia létezik. Íme az öt legfontosabb:

Üzleti Intelligencia (Businesses Intelligence)

A videó megfigyelés már nem csupán az emberek biztonságának megteremtéséről szól, hanem arról is, hogy segítsenek a vállalkozásoknak jobb döntéseket hozni. Az analitikák létrejötte előtt a videó megfigyelés leginkább veszteségmegelőző eszközként működött. Mára azonban az Üzleti Intelligenciával (BI) kombinált videó megfigyelés segítségével nagyobb jövedelmezőség érhető el. A kereskedők könnyedén felmérhetik hová érdemes elhelyezni termékeiket, illetve hogyan érdemes kialakítani az áruházak elrendezését. Ebben segíthet például a hőtérkép, amelynek segítségével meghatározható az üzlet legforgalmasabb pontja, illetve a pénztárnál kialakuló torlódásra történő figyelmeztetés, mely további pénzárak megnyitásával könnyedén megelőzhető. Egyszóval az Üzleti Intelligencia (BI) lehetőséget teremt a felhasználóknak, hogy az összegyűjtött adatokat az ügyfélélmény növelése érdekében használhassák.

Kiberbiztonság (Cybersecurity)

Néhány évvel ezelőttig a videó megfigyelés és a kiberbiztonság egymástól függetlenül, átfedés nélkül működött. Azonban az IP-technológia térhódításával egyenes arányban nőtt annak a kockázata, hogy komplett rendszereket törjenek fel. Sajnos sok telepítő cég dolgozik IT háttér támogatás és ismeretek nélkül, és a végfelhasználók is inkább az árra összpontosítanak, mintsem a kamerák biztonságosságárra. A változatlanul hagyott, alapértelmezett felhasználónevek és jelszavak megkönnyítik a hackerek munkáját, akik így akár a prémium kategóriás kamerákat is könnyedén feltörhetik. A biztonságos jelszavak beállítása kulcsfontosságú, a telepítés befejeztével szinte kötelező az új, biztonságos jelszavak beállítása. A „password”, az 1234 vagy más egyszerű jelszavak használatát azonban érdemes elkerülni.

Mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence)

A videó megfigyelés egyik legnagyobb gyengesége mindig is az emberi hibalehetőség volt. A technológiai fejlődés még nehezebbé teszi a figyelem folyamatos fenntartását, ezért a hibák kiküszöbölése döntő fontosságú egy oldal biztonságossá tételéhez. Szerencsére a videoelemzések drasztikus javulása lehetővé teszi a valós idejű elemzést, felismerve a normálistól eltérő tevékenységeket. A mesterséges intelligencia segít az elemző rendszereknek megtanulni a szokásos viselkedésmintákat, hogy ezáltal megtalálhassanak olyan szokatlan dolgokat, amely felett az emberi figyelem esetleg elsiklana. Ez nagy mértékben elősegítheti a betörések és más jogsértéseket megakadályozását, amelyek ezzel a módszerrel még elcsíphetőek mielőtt túl késő lenne.

Nagy adat (Big Data)

A nagy adatok kora előtt az infrastrukturális döntések teljes mértékben emberi döntéseken alapultak. A legtöbb városban például egy új út építés előtt valaki teljes munkaidőben az adott területet figyelte és számolta az áthaladó forgalmat, hogy ebből megérthessék, milyen hatást gyakorolna az új út megépítése a városra és a lakosságra. Ma egy jó videó elemzéssel rendelkező kamera nagyobb pontossággal és kevesebb idő alatt végzi el ugyanezt a feladatot. A nagy adatok továbbá lehetővé teszik, hogy egy olyan teljes képet kapjunk, ami alapján megalapozott döntéseket hozhatunk. Ahelyett, hogy a biztonságtechnikai szakemberek hosszú órákon keresztül elemeznék a felvételek, az intelligens rendszerek azonosítják a mintákat és a tendenciákat, lehetővé téve ezzel az azonnali intézkedés lehetőségét.

Automatizálás (Automation)

A hagyományos videomegfigyelő rendszerek állandó emberi felügyeletet igényelnek a biztonság folyamatos fenntartásához. Ha azonban nem történik valós idejű emberi ellenőrzés, a felvételek újra játszása és elemzése egy újabb feladat minden egyes incidens esetében, ami rendkívül időigényes. Ez a folyamat meglehetősen lassú és korszerűtlen, arról nem is beszélve, hogy mennyi hibalehetőséget hordoz magában. Ma már többféle automatizálás kerül beépítésre a videó megfigyelő rendszerekbe a működés és az eredmények javítása érdekében. Például valós idejű elemzéssel felismerhető egy lehetséges incidens, de az intézkedés lehetősége emberi beavatkozást igényel. Ily módon az emberi tényező még mindig jelentős szerepet játszik, miközben időt takaríthatunk meg bizonyos feladatok automatizálásával. Egy okos rendszer képes összevetni a több rendszerből származó információkat, majd gyorsan és hatékonyan azonosítani a kívánt tartalmat anélkül, hogy valaki hosszú időre a monitor elé lenne láncolva. További okos funkciók például a rendszámfelismerés, vonal átlépés, otthagyott tárgyak felismerése vagy a tiltott területre való belépés.

Kérdése, véleménye van? Küldje el most!    Az üzenet elküldése után munkatársunk hamarosan választ küld Önnek, vagy igény szerint visszahívja.
    Megadott adatai biztonságban vannak, másnak nem adjuk át azokat.